Nunchaku-do

 

In Nederland volgen wij de stijl Nunchaku-do. In deze staat de nunchaku centraal en niet als bijproduct van bijvoorbeeld Karate. Je leert meerdere disciplines en werkt goed aan je conditie. Wij komen met Nunchaku Hilversum uit voor de Stichting Nunchaku Nederland (SNN) en de World Nunchaku Association (WNA).

De SNN is aangesloten bij de NOC*NSF

Wat leer je tijdens de lessen?

Kata's

De kata is een vastgestelde technische oefening die tot in de perfectie gelopen dient te worden. Een kata wordt dus altijd in beweging uitgevoerd, wat de hantering van de nunchaku natuurlijk moeilijk maakt. Een kata is een schijngevecht tegen een denkbeeldige tegenstander en daarom moet deze ook in volle concentratie en focus uitgevoerd worden.

Er zijn binnen het Nunchaku-do een aantal Kata’s ontwikkeld. In het begin zijn ze relatief eenvoudig uit te voeren maar hoe hoger je komt hoe moeilijker deze worden. Voor elke band leer je 1 of 2 nieuwe kata’s. Twee hiervan zijn speciaal bedoeld voor wedstrijden; wedstrijd kata 1 en 2!

Kumite

De Kumite is de meest dynamische deel van Nunchaku-do. Nunchaku is een echte wedstrijdsport en veel van de technieken die je leert tijdens de les kan je perfect toe passen.

De kumite gevechten zijn 1 tegen 1 gevechten. Het is een point fighting systeem waarbij de wedstrijd na elke punt even kort wordt stil gelegd. De partijen zijn enorm dynamisch omdat de nunchaku in beweging moet blijven tijdens het gevecht. Het is een uniek onderdeel wat eigenlijk niet bestaat bij andere martial arts. Het kumite gevecht wel, maar zelden met het gebruik van het wapen.

Voor de wedstrijden is daarom een heel eigen regelement ontwikkeld puur voor deze gevechten. In de les leer je dit systeem langzaam kennen. Want hoe mooi de gevechten ook zijn, de nunchaku is een heel moeilijk wapen om te leren. Zeker in beweging!

Freestyle

de getoonde Budospirit staan centraal in deze discipline. De controle en de snelheid met de Nunchaku, gekoppeld aan een technische vaardigheid wordt door een deskundige jury beoordeeld. Je begint al vroeg met het leren van freestyle technieken, maar een echte complete freestyle maken hoeft pas vanaf hogere banden.

Het Freestyle-reglement kent verschillende technische vereisten waaraan de deelnemer moet voldoen. De tijdsduur van een Freestyle mag niet korter zijn dan 1,5 minuut en niet langer dan 3 minuten. Een freestyle bouwen is ook echt een project van meerdere maanden en niet van “even doen”.

Tijdens de les krijg je losse technieken die je zelf kan uitbouwen naar een complete vorm.

Lesrooster

Hieronder zie je het rooster van Nunchaku. De lessen zijn in de Dubbeldekker in Hilversum elke maandag. Op het USC in Amsterdam kan je ook Nunchaku volgen maar deze wordt niet gegeven vanuit Dojo den Drijver.

In de zomervakantie komt de maandag les in principe te vervallen. Wel trainen we dan op de sportvelden in het Corversbos Hilversum. (info via groepsapp)

Wat heb je nodig?

Voor een proefles zijn alle benodigde spullen aanwezig. Trek comfortabele en los zittende sportkleding aan. 

Als je examens wilt doen is een pak (dobok) verplicht. Vanaf gele band is er ook een lidmaadschap bij de Dutch Haedong Kumdo Association nodig. Qua aanschaf moet je denken aan:

– Houten zwaard (mokkum)
– Pak (dobok)
– Zwaardtas

Eventuele opties voor later

– Cutting zwaard 
– Aluminium zwaard
– Foam sparrings zwaard en bescherming

Locatie

Nunchaku-Do wordt gegeven Hilversum.